Brandend maagzuur, een vervelende kwaal.

Maar hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?

Bij brandend maagzuur grijpen veel mensen naar een maagzuurremmer. Dat lijkt vaak te helpen.
Echter van korte duur want het komt vaak ook weer terug en soms nog vaker ook.
Dit komt omdat brandend maagzuur bijna altijd komt door juist een te kort aan maagzuur in plaats van een te veel aan maagzuur.
En dan begrijp je meteen waarom een maagzuurremmer niet helpt. Deze zorgt juist alleen nog maar voor nog minder maagzuur en dus vererging van klachten.

Uit onderzoek blijkt dat maagzuurremmers onnodig vaak worden voorgeschreven evenals de onderzoeken die men moet ondergaan.
Chronisch gebruik van maagzuurremmers leidt tot gezondheidsrisico’s. Onder meer een hogere kans op botbreuken, chronische nierschade en vitaminetekorten.
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat maagzuurremmers kunnen leiden tot vroegtijdig overlijden.

Alle reden dus om kritisch te kijken waarom je de maagzuurremmers inneemt. Vaak is het symptoombestrijding.
Je kunt je beter richten op de oorzaak van het brandend maagzuur.
Dan is het fijn om te weten of je een te veel of te weinig maagzuur hebt. Op deze pagina kun je lezen hoe je dat makkelijk kunt testen.

Hieronder enkele tips bij brandend maagzuur

1. Verbeter de verhouding tussen je omega 3 en omega 6 vetzuren
Onze westerse voeding is te rijk aan omega 6. Dit verminderd de maagzuurproductie.
Om omega 6 te verminderen betekent dat we zullen moeten minderen met plantaardige oliën ( met uitzondering van olijfolie en kokosolie), chips, granen en snacks.
En om omega 3 te verhogen is zeevoedsel nodig zoals schaal en schelpdieren, vis en zeewier. Helaas eten we dat niet zoveel dus een omega 3 supplement is zeer helpend zoals vis of algenolie. Ik geef zelf de voorkeur aan algenolie omdat die gekweekt is en dus schoon en  niet belastend voor het milieu omdat er geen vis voor gevangen hoeft te worden.

2. Verminder stress
Ontspanning is hierbij belangrijk. Bij ontspanning maak je acetylcholine aan. En dat zorgt voor meer maagzuurproductie.
En dat niet alleen. Acetylcholine is ook betrokken bij overdracht van prikkels in onze hersenen en dan met name voor onze motoriek.
Zorg daarom voor voldoende ontspanning.
Ook kun je zorgen voor meer acetylcholine door het eten van eieren en lever. En dat mag gerust meer zijn dnt 1 per dag.
De mythe dat eieren je cholesterol verhogen is namelijk allang achterhaald.

3. Eet maximaal 3 x per dag
Bij meerdere eetmomenten op een dag wordt je maaginhoud steeds minder zuur. Hierdoor gaat de maagklep open en kan de maaginhoud terugstromen naar je slokdarm. Als je max drie maaltijden per dag eet, zonder tussendoortjes, zal je meer maagzuur produceren en zal de maagklep dicht blijven.

4. Herstel je maagslijmvlies
Bij een beschadigt maagslijmvlies kan het maagzuur je maagwand zelf gaan irriteren. Maagzuur is net zo zuur als zoutzuur dus dat geeft een pijnlijk, branderig gevoel. Het herstellen van je maagslijmvlies kan door kurkuma te gaan gebruiken. Vers of gedroogd kan allebei bij het koken ingezet worden. Ook aloe vera juice bevat een schat aan ontstekingsremmende slijmstoffen, en spijsvertering bevorderende enzymen, vitaminen en mineralen.
Maar voor een therapeutisch effect is er meestal daarnaast een supplement nodig in hogere doseringen

5. Andere oorzaken van maagzuurbranden 
Hoewel een maagzuur tekort de meest voorkomende oorzaak is van zuurbranden zijn er ook andere oorzaken mogelijk. Enkele voorbeelden zijn:
– het gebruik van een maagzuurremmer
– een bacteriële infectie met de helicobacter pylori
– voeding met biogene amines. Dat zijn stoffen die gemaakt worden uit aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten. De bekendste is histamine, dat het lichaam zelf maakt en een belangrijke rol speelt bij allergische reacties.
Sommige mensen hebben een overgevoeligheid voor biogene amines in voedsel, die zich uit in op allergie lijkende reacties. Denk bijvoorbeeld aan gluten.
Bovenstaande oorzaken zijn ook zeer goed te behandelen op een natuurlijke manier.

 

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.